dilluns, 23 de juny del 2008

Una recomanació artística...


Dissabte ens vam arribar fins a Caixa Forum per veure la recentment inaugurada exposició "Entre el sagrat i el profà", el Renaixement a Prato.

Una petita meravella molt recomanable.
L'exposició presenta una selecció de 59 obres mestres. Les peces provenen del Museo Civico di Prato (a la Toscana), que, amb motiu de les obres de restauració i adequació museística del Palazzo Pretorio, vol donar l'oportunitat de contemplar els seus tresors fora del seu context habitual.

S'ofereix un recorregut per la pintura en temps del famós mercader de Prato Francesco di Marco Datini durant lèpoca daurada de la seva activitat econòmica -entre mitjans segle XIV i començament del segle XV- fins arribar als importants mecenatges dels Mèdici i exemples de la pintura del Settecento influïdes per mestres del Renaixement més allunyats.

En la secció dedicada al Quattrocento, podem contemplar una de les obres més belles, la delicada

Nativitat entre Sant Jordi i Sant Vicent Ferrer,

signada per les mans prodigioses de Fra Filippo Lippi i Fra Diamante, una pintura que s'exposa per primer cop fora de les muralles de Prato i que és testimoni de l'estreta col·laboració entre aquests dos mestres.

La representació naturalista de la realitat arriba a la seva plenitud en les pintures del Seicento, un realisme que els pintors seguidors de Caravaggio destaquen mitjançant l'ús expert de la llum i de fons negrencs, realçant-hi les ombres i la musculatura dels cossos. Admireu si no, les captivadores expressions d'aquest magnífic quadre que representa a Crist amb un curiós barret, i la Magdalena, titolat

"Noli me tangere"
de Giovanni Battista Caracciolo, anomenat Battistello
(Nàpols, 1578-1635).

* * *
En fi, feta la meva aportació a l'art del Renaixement, la resta us toca a vosaltres acabar-ho de descobrir, si és que us agrada aquest estil de pintura, és clar.
Si no, sempre us queda l'alternativa de veure l'altre exposició diametralment oposada, sobre l'Escola Yi, trenta anys d'art abstracte Xinès.

Les meves preferències, però, ja heu vist clarament quines són. Bona revetlla a tothom. I felicitats al Joans i Joanes que em llegiu...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin