dimarts, 18 d’agost del 2009

Camps d'AUSCHWITZ i BIRKENAU - Polònia - 04

  • La crònica del viatge comença aquí...


"El treball us farà lliures"
(Aquesta és la frase que corona l'entrada al camp d'extermini...
Quin sarcasme tant macabre...!!!)

Mentre es visita el que fou el major camp de concentració nazi i que segueix essent el major cementiri de la història de la humanitat, la pregunta que ens fem és inevitable i segueix sense resposta: ¿com va poder sorgir la major empresa mai planificada d'extermini humà en la història de la humnaitat?.
Seguida d'una altra qüestió que avui encara està en l'aire i amb major insistència: 70 anys després d'aquells fets, ¿com continuar donant testimoni?.
En paral·lel al treball dels historiadors, el testimoni dels pocs supervivents que encara queden, cada cop més reduït, ha de ser recollit per les noves generacions que tenen l'obligació de mantenir viva la memòria i de recordar incesantment els fets i les xifres esfereidores referides a aquests llocs de tant sinistre record...

Ara les imatges tenen més valor que les paraules...

(en aquest bloc de la Mort, el més sinistre de tots, els presoners rebels eren sotmesos a tota mena de tractaments cruels...)

(aquí, al Mur de la Mort, afusellaren milers de presoners per qualsevol motiu)

Actualment la majoria d'historiadors estan d'acord en estimar que, entre els anys 1940 i 1945, els nazis van deportar (almenys a Auschwitz) a prop de 1.100.000 jueus, 150.000 polacs, 23.000 gitanos, 15.000 presoners de guerra russos i 25.000 habitants d'altres nacions, amb un total de 28 diferents nacionalitats.

(forn crematori)
(en la forca del darrera van penjar el responsable del camp,
en Rudolf Höss, el 16 d'abril de 1947.)



La llista dels països d'on provenien els jueus és llarga, però el número estimat de jueus húngars és de 438.000, formant el contingent més gran, seguit pels jueus polacs i els jueus francesos.
A prop de 900.000 jueus, és a dir, entre el 70 y el 75% dels jueus deportats, mai van ser registrats, perquè tan aviat baixaven dels trens de la mort, aquí a Birkenau, eren conduïts a les càmeres de gas.

(la porta de l'infern)
(la via directa al crematori)

Tan sols 400.000 presoners foren registrats (200.000 eren jueus), dels que 60.000 seguien vius al final de la guerra. A mesura que s'acostava l'exèrcit soviètic, els presoners que encara tenien forces per caminar foren evacuats en les "marxes de la mort" cap a l'interior del Reich.

El 27 de gener de 1945, quan els soldats de l'exèrcit Roig van alliberar el camp tan sols van trobar uns 7.000 supervivents, dels quals 300 eren nens, en un lamentable estat de debilitat extrema.

(les condicions de vida eren extremadament cruels i lamentables, 
aquí els dormitoris i les letrines)

Cada any, des del 1988 té lloc la "Marxa dels Vius" en la que participen joves jueus de tots els països en homenatge a les víctimes de l'Holocaust.

* * *

"descansin en pau tots els qui aquí van morir per aquesta barbàrie"

Amén



LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin