dimecres, 19 d’agost del 2009

CRACÒVIA (Krakóv) - 05.1

  • La crònica del viatge comença aquí...
Després de les intenses experiències viscudes durant les dues visites realitzades, arribem a Cracòvia cap al capvespre, sense gaire temps per res més que anar directes a l'hotel Kossak Cracòvia, on hi passarem dues nits. La imatge del magnífic Castell Reial i la Catedral de Wawel, dalt del turó, ens rebia il·luminada lluint la seva grandesa.

Mentre amb les últimes llums del dia viatjàvem fins a Cracòvia, teníem el sentiment d'haver viscut una jornada històrica pel que fa a la nostra visita als camps d'extermini.

És cert que no és una visita gaire agradable, però el tractament que ara se'n fa d'aquell indret a nivell museístic, el fa més digerible, tot i que algunes sensibilitats no puguin digerir la impressió que aquells edificis causen i sobretot el que signifiquen i tot el que allà dins va succeir. Amb tot, personalment, penso que és una visita que val la pena fer. És una part de la història d'Europa, trista, negra, dramàtica, però que no podem oblidar, i que ara a conseqüència d'aquest viatge a Polònia, després de gairebé 70 anys, ens ha permès reviure i conèixer de primera mà tot allò que succeïa quan jo tenia uns pocs anyets, i que tantes vegades hem vist i llegit en documents diversos.

* *

Però deixem ara enrera totes aquestes vivències viscudes, i anem a submergir-nos en la coneixença d'aquesta interessant i històrica ciutat de Cracòvia.

La ciutat és una autèntica joia urbana de Polònia, i exhibeix un esplendor digne de les més boniques ciutats europees. Molt estimada pels polonesos, aquesta ciutat, antiga capital reial, representa el bressol de la nació i de la cultura polonesa.

Encara que aquí l'admirable complex gòtic-renaixentista del centre de la ciutat no patí gaires danys durant la II Guerra mundial, la comunitat jueva del barri de Kazimierz, si que va ser dolorosament castigada, tal com ho va relatar Steven Spielberg en la seva pel·lícula La llista de Schlinder.

Davant la quantitat de coses que tenim per veure en aquesta ciutat, un cop sopats, decidim sortir a estirar les cames i donar un cop d'ull al centre de la ciutat. La torre de l'antic Ajuntament ens dóna la benvinguda així que treiem el cap a la gran plaça del mercat (el Rynek Glówny) .


Veiem també la magnífica Església de Nostra Senyora (Kosciol Mariacki), parroquial de Cracòvia, que visitarem detingudamen de dia. I passant per davant a les 23 hores, ens permet ja sentir per primer cop el famós toc de trompeta del Hejnal Mariacki, que cada hora sona dalt del campanar, i del que ja en parlarem més endavant.


Fem una passejada per alguns carrers del casc antic fins arribar al peu del Castell reial il·luminat,

i tot seguit anem cap a l'hotel a descansar.

* * *
Demà ens espera un altre dia intens...


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin