diumenge, 30 de maig del 2010

L'organer Blancafort presenta en societat el nou orgue de Montserrat

Avui diumenge 30 de maig de 2010, hem pujat a Montserrat per assistir a un dels primers concerts del nou orgue que a partir d'ara s'aniran efectuant els diumenges a la tarda (no tots) a la Basílica del monestir.

El d'avui tenia una alicient afegit i es que el seu constructor, l'Albert Blancafort, feia una presentació del nou orgue i de les seves especials característiques.

Analitzant una a una les diferents parts i components de l'orgue les ha anat explicant en una pantalla a través de filmacions del seu procés de construcció, i també comentant amb detall cada una de les seves característiques musicals, els teclats, les cadiretes, les diferents sonoritats..., i per tal que es pogués apreciar millor tot el seu funcionament han traslladat fins i tot la consola auxiliar al peu del presbiteri


des d'on l'organista d'avui, Juan de la Rubia, ha fet les demostracions dels diferents registres i ha interpretat diverses peces clàssiques...


com podeu veure un petit tast en aquest video...



El gran i espectacular nou orgue de Montserrat ha començat a funcionar dos anys després de la mort del benvolgut P. Abat Cassià M. Just, que en fou un dels seus principals impulsors i que desgraciadament per poc temps no va poder arribar a veure aquest resultat tant esplendorós.

Una de les obres que ell s'estimava i que tocava sovint quan assajava era Aquest Preludi de la Coral de Bach "Desperteu, la veu ens crida" BWV-645, que jo escoltava sempre embadalit en els anys que vaig estudiar a l'abadia.
(Escolteu-la aquí sota..., feu córrer a la dreta la barra del volum)


Una altre de les obres que també li entusiasmaven era aquesta Toccata de la Simfonia núm. 5, de Charles Marie Widor, que és sense cap mena de dubte, l'obra que més fama va donar al seu autor. Per la seva espectacularitat i brillantor, la Toccata de Widor s'ha convertit en peça de luxe reservada per a grans esdeveniments, com ara sortides de misses pontificals, casaments, o dies especialment assenyalats de l'any litúrgic, com el de Pasqua.
(Escolteu-la també aquí sota..., feu córrer a la dreta la barra del volum)


La nau de la Basílica de Montserrat manté ben viva, encara, la memòria d'aquesta obra sonant interpretada amb passió pels àgils dits del P. Cassià M. Just (1926-2008), a qui agradava reservar-la també per a ocasions comptades com les esmentades. El record del seu grandiós talent musical i de la seva vigorosa humanitat impregna aquesta Toccata, i aquest orgue monumental que, des d'ara, sonarà cada dia també per a ell... (descansi en pau...)


* * *
La presentació d'avui a càrrec del constructor Albert Blancafort, ha acabat fent pujar al presbiteri a tot l'equip de col·laboradors i tècnics que han participat en la realització d'aquest important instrument, el Nou orgue de Montserrat





* * *

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin