dilluns, 16 d’abril del 2012

XIPRE, anem a la costa Nord... (04)


Encara som a dilluns 2 d'abril, i després de tot el matí voltant prop de la costa visitant el jaciment arqueològic de Salamina, Famagusta, i la basílica de Sant Barnabas, ara emprenem la pujada per camps de conreu cap a la magnífica serralada de Pentadaktylos, que separa de manera contundent la costa nord de la resta de l'illa.

La peculiar forma de l'illa de Xipre, presenta aquesta curiosa orografia on la serralada s'extén per la dreta acabant en una punta de llança espectacular d'uns 60 a 80 kms de llargada i entre 5 i 10 kms d'amplada, que apunta directament cap a la costa turca i siriana.


La serralada de Pentadaktilos (cinc dits) presenta aquest magnífic aspecte, 



i un cop superat el coll, ja albirem al fons la costa i la ciutat de Kyrenia.


A la falda de la serralada costanera hi ha un antic monestir anomenat Bellapaís convertit ara en hotel i restaurant on vam fer la parada per dinar.




Les restes del monestir ara conservades i bellament ajardinades donen al lloc un aire acollidor i amb unes vistes magnífiques sobre la ciutat.






Acabats de dinar ens dirigim cap al port de la ciutat de Kyrenia, que segurament podem considerar-lo com un dels ports naturals més bonics de l'illa,




i on destaca sobretot l'imponent castell d'origen bizantí que els francs i els venecians van convertir en una impressionant fortalesa.





Al seu interior es troba el famós Museu del Naufragi, que conté les restes d'un vaixell mercant del segle IV a.C. (trobades el 1968) que es dirigia a Orient, i va naufragar davant la costa Nord de l'illa amb tot el seu carregament d'àmfores que contenien vi, oli i cereals.


S'ha pogut reconstruir i museitzar adequadament les restes extraordinàriament força ben conservades del vaixell, i d'alguns productes que transportava després de més de 2500 anys del seu naufragi





sorprenentment s'ha conservat la pràctica totalitat del casc del vaixell després de tants milers d'anys

restes de llavors ben conservades
ametlles de fa més de 2000 anys...

* *

Acabada la interessant visita al Museu del Naufragi,
ens enfilem dalt el mur de defensa per fer alguna foto més i acomiadar-nos de la ciutat.
 

dalt de la torre del castell onegen les dues banderes que trobem per tot el territori, la oficial turca, vermella i la extra-oficial blanca i vermella que és la de la República Turca de Xipre del Nord (RTXN)**, estat proclamat el 15 de novembre del 1983 per la població turca de l'illa després de l'ocupació per part de Turquia el 1974. Estat que encara no ha estat reconegut internacionalment a excepció de Turquia.

** (La RTXN només és reconeguda pel govern de Turquia. La resta de governs i les Nacions Unides reconeixen la sobirania de la República de Xipre sobre tota l'illa. l'Organització de la Conferència Islàmica reconeix la RTXN com a estat constituent sota el nom d'Estat Turc Xipriota).


* * *
Avui ha estat un dia molt intens en el que hem après moltes coses sobre la història d'aquesta peculiar illa de Xipre. Ens toca retornar al nostre hotel a la costa sud de Làrnaca, tot travessant la frontera que hi ha al bell mig de la ciutat de Nicòsia, la capital de l'illa. Demá la visitarem amb més calma.


  • La crònica continua aquí... (05)






LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin