divendres, 10 de maig del 2013

Explorant la Marina Alta, malgrat la tempesta... (02)

Després d'haver conegut ahir inicialment els topans del lloc on érem, avui teníem la intenció de començar a conèixer la comarca de la Marina Alta.

El temporal de pluja que ens acompanya aquests dies sembla que no té massa ganes d'amainar, però aquest matí ha sortit gris i no plou, per això decidim provar sort i amb el cotxe iniciar la nostra ruta prevista.

L'objectiu és anar cap a Benissa i després cap a l'interior per conèixer la Vall del Pop que és la que origina el riu Xaló o Gorgos. Sortim de Calp per la carretera nacional N-332 en direcció a València, fins arribar, a uns 10 kms., a la població de Benissa que combina els atractius del seu centre històric amb platges i penya-segats que formaran el futur Passeig marítim ecològic.

Com que plou força, aparquem pel centre amb certes dificultats, ja que trobem que avui, 28 d'abril, celebren la seva festa patronal i molts carrers estan mig tallats. 

Ens acostem el més possible al centre per visitar l'església parroquial de la Puríssima Xiqueta, d'estil neogòtic, més coneguda com la Catedral de la Marina.
















El nom tant original li ve de la tradició que trobem explicada en un dels retaules de l'església, aquest aquí a la dreta... on ens explica, si no ho arribeu a llegir, el següent:

"Corria l'any de gràcia 1624. Dos misteriosos peregrins imploraven a la porta de Joan Vives (potser era el fondista?) per reparar forces. La recompensa no es va fer esperar. A l'endemà va veure com marxaven els seus hostes deixant-li un retaule de la Immaculada Concepció de Maria"... 

Fins aquí la llegenda, i no sabem qui eren els misteriosos peregrins, potser dos àngels...??

El retaule és el que actualment es venera a l'altar major de l'església, i com que és de dimensions força reduïdes, d'aquí li ve el sobrenom de "xiqueta".
El veieu a dalt de tot en una custòdia enmig dels dos àngels...











L'any 1929 es va inaugurar aquest gran temple, com podeu veure en la placa blava commemorativa 

i el 25 d'abril de 1954, van coronar la imatge com a patrona de la localitat.

Dins el temple hi havia molta activitat, ja que estaven guarnint amb flors la imatge que a la tarda sortiria del temple en processó pels carrers del poble, si el temps ho permetia...

* *
No sabem com va anar la processó per la tarda, però si que sabem que sortint de la visita al temple el temporal d'aigua i vent cada cop era més fort i intens, per la qual cosa vam creure que el més prudent i sensat seria retornar a l'hotel enlloc de llençar-nos a fer kilòmetres per les carreteres interiors enmig del diluvi que estava caient.

Llarg diumenge de pluja, que aprofitem per a fer una bona migdiada, per llegir i descansar. Fins que cap a darrera hora de la tarda, la tempesta va anar allunyant-se i desde el balcó del nostre apartament vam poder contemplar aquest bonic panorama amb un incipient arc de sant Martí.


Demà, si el temps ho permet, tenim intenció de visitar una altra zona del país, anirem cap a Altea, Polop, Callosa d'en Sarrià, i el Castell de Guadalest. 

* * *

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin