dilluns, 10 de març del 2014

Hospital de Sant Pau, restaurat...!!

Avui ens hem decidit a anar a visitar el nou Hospital de Sant Pau un cop restaurat. 

Poques paraules cal emprar per explicar aquesta meravella de l'arquitectura modernista de principis de segle XX, obra d'en Lluís Domènech i Montaner. 

Deixar-nos anar per damunt de les imatges és la millor manera de gaudir d'aquesta joia modernista.

A la mateixa entrada trobem el bust d'en Pau Gil i Serra, en homenatge a l'home que va donar una fortuna per la construcció d'aquest complex.



(Pau Gil i Serra, nascut a Barcelona el 1816 i establert a París des dels 17 anys, era un home de negocis de gran prestigi entre la burgesia parisenca que havia heretat una flota de vaixells de transport del seu pare i la «Banca Gil» del seu germà Pere. Pau Gil havia fet créixer la seva fortuna amb activitats comercials en mineria i ferrocarrils, moltes d'elles a Espanya. Solter i sense descendència, als 76 anys decideix fer un testament on deixa la meitat de la seva fortuna als fills del seu germà Leopold i l'altra per a la construcció d'un hospital a Barcelona).












                         Pavelló central de Sant Cosme i Sant Damià
 
(detall façana)
 Pavelló de Sant Rafael
(detalls interiors)
 
Altres pavellons exteriors...
 
 
 El Pavelló de Montserrat
 
 
 
 (sostres interiors)
Veiem ara, més detalls externs...
 
 
 

 
 
 

 

 (Les inicials del mecenes Pau Gil són per tot arreu)
 
Acabada la visita, encara ens entretenim força estona al vestíbul on es recull bona part de la simbologia relativa a la història de l'hospital. Es una gran sala formada per nou voltes. 
Les petxines de les voltes contenen un conjunt d'emblemes, alguns amb un missatge iconogràfic i d'altres d'heràldics. En total hi ha 36 petxines que combinen onze símbols diferents... (Vegeu-ne alguns)


 
 
 
 
 Abandonem Sant Pau, embadalits de tanta bellesa...!!!
* * *
No us perdeu la visita...



1 comentari:

Joan Antoni ha dit...

El Modernisme sempre ens impressiona. Em fa difícil d'entendre com al principi del desenvolupament d'aquest estil fos tan vituperat.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin