diumenge, 18 de maig del 2014

De Milazzo a ZAFFERANA ETNEA (Catània)... (09) punt i final

els típics cannoli italians
Avui, últim dia del nostre periple, era diumenge de Pasqua, 20 d'abril, i hem viscut una setmana Santa certament original voltant per la Calàbria i el nord-est de Sicília, i avui toca retornar cap a Barcelona.

Un cop tancades les maletes i carregades a l'autocar, sortim de Milazzo en direcció a l'aeroport de Catània, on hem d'agafar el vol de Vueling fins a Barcelona, cap les 15 hores.

De camí, però, encara tenim unes poques hores per a fer la darrera visita a un dels llocs pintorescos que podem trobar en aquesta illa, a la falda del volcà l'Etna.

Es tracta de ZAFFERANA ETNEA, una pintoresca població de poc més de vuit mil habitants, situada als vessants occidentals del volcà, coneguda com la Perla de l'Etna. Està envoltada d'una vegetació exuberant i és molt rica i fèrtil en cultius típics de la mediterrània. 

Amb tot la seva història té uns capítols certament dramàtics, ja que en una de les darreres erupcions del volcà, de les més llargues i duradores que es recorden, començà el 14/12/1991 i durà fins el 30/03/1993, més de 450 dies seguits en que el volcà no va parar de treure lava... 
El riu de la colada fou tant impressionant que es va anar acostant tant perillosament a la població que hi va haver el pànic d'haver-la d'evacuar. 
Fou finalment amb una intervenció de l'exèrcit i a base d'explosius que van poder desviar i controlar aquell flux ardent que ho arrassava tot al seu pas. Com si fos una mena de miracle, es va aturar finalment a uns 500 metres de les primeres cases de la població. 
Podeu veure aquí algunes imatges dels que ens vam acostar a veure la cua de la colada i per agafar alguna pedra volcànica de record.
Els vilatans van erigir un altar a la Mare de Déu, en acció de gràcies... 
Stele votiva e colata lavica del 1991-93 - Zafferana Etnea
La seva ubicació també ens permetrà gaudir d'uns bells paisatges, tant de la muntanya de l'Etna, que el tenim a sobre mateix, com de la costa de Calàbria, fins al golf de Siracusa.

Aquí aprofitàrem per visitar un centre d'apicultura l'ORO d'Etna, Apicoltura e Cantina Rustica Costa (www.orodetna.it). On ens van oferir unes explicacions detallades de tots els productes i procesos derivats de la mel que ells comercialitzen, i també ens van oferir una degustació dels mil i un productes que fan i envasen. Va ser interessant, vam sortir d'allà amb tota mena de sabors, de dolçors i de picantors al paladar. I alguns, també, carregats de pots de mel, de tomàquets, de melmelades i també d'algun licor.

Aquí acabà la nostra aventura Siciliana, i camí de l'aeroport vam poder donar una última ullada al volcà amb el seu mantell encara blanc en plena primavera.

* * *
L'avió s'enlairà puntualment a l'hora prevista camí de Barcelona, i mentre iniciàvem el vol, vaig tancar els ulls i enmig dels núvols em van anar apareixent els records de les experiències viscudes, i algunes de les belles imatges que havíem contemplat aquests dies, i que recordarem durant molt de temps...














































* * *

  • Ara sí que aquí acaba definitivament aquesta crònica.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin