diumenge, 8 de juny del 2014

Itineraris del 1714

Avui hem volgut recórrer alguns dels indrets on es van viure els pitjors episodis del setge de Barcelona al 1714.

Aprofitant els panells explicatius que s'han instal·lat amb motiu dels actes del Tricentenari, hem començat la passejada per l'indret del Convent de Santa Caterina, a l'Avinguda de Francesc Cambó, on hi ha el panell (6) de Pròsper van Verboom, enginyer en cap borbònic.

Seguidament ens hem arribat fins a la placeta de Marcús (7), un indret força sorprenent perquè a l'antiguitat romànica de la mateixa capella (1150), s'uneix un entorn d'edifics nobles d'estil gòtic força destacable.




A continuació hem baixat fins a l'antic convent de Sant Agustí, ara reconvertit en centre cívic, 
i on a la plaça exterior de l'Acadèmia, (5) hem trobat el famós Duc de Berwick, comandant en cap de les tropes borbòniques...
Tot seguit hem arribat al pla del Born, i hem entrat a fer-ne una ullada i un petit mos per descansar...
En sortir al pla d'en Llull (davant del Born) hem trobat (9) l'Antoni de Villarroel, comandant suprem de les forces catalanes
Finalment hem acabat l'itinerari al Fossar de les Moreres (8)




















on trobem el tinent coronel Johannes Wahrelst, del Regiment de Sant Narcís.




I finalment hem entrat a l'interior de Santa Maria del Mar, a contemplar aquesta meravella, 
i en aquell moment m'han vingut al cap les paraules que havíem llegit en un dels panells que hem visitat...

Coratjosos Catalans... que no us enganyin falses promeses... (que poden venir de l'Estat actual)... menys dolent és morir lliures i amb honra, que no viure morint cada dia sota el rigor dels ultratges, de les injúries i de la pobresa forçada (finançament restringit per l'Estat, espoli fiscal) pel poder de la tirania...!!!

Paraules del 1714, però terriblement d'actualitat i fàcilment traslladables a la situació actual que està vivint el nostre país, Catalunya...!!!


* * *

1 comentari:

Joan Antoni ha dit...

No m'agraden les paraules de sacrificar la vida per una idea. Les idees i els principis no existeixen: llibertat, independència, nacionalisme... idees excel·lents però irreals. Vivim en la caverna platònica. La realitat són les ombres de les idees. Cal viure conforme a elles però no sacrificant la nostra única vida. El Paradís no existeix.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin