divendres, 27 de juny del 2014

REIMS, capital de la Champagne... (03)


Avui dedicarem el dia a conèixer una mica la ciutat de Reims, la ciutat més gran del departament de Marne, a la regió de la Xampanya-Ardenes

En l'antiguitat era la capital de la tribu gal·la dels Rems, i els romans l'anomenaren Durocortorum. Aquesta ciutat, des de finals del segle Vè, ja fou un important enclavament polític i religiós. 
També cal recordar que Reims va ser una de les ciutats màrtirs de la primera guerra mundial quan va ser salvatjament bombardejada.

Començant per la catedral de Notre-Dame, que és una de les més espectaculars construccions gòtiques de França, on el bisbe sant Remigi hi batejà el rei franc Clodoveu Ier. (Clovis).
A partir d'aquest fet, tradicionalment s'hi coronaven els reis de França.

També ben a prop hi ha la Basílica de Saint Remi, fundada al segle VIè, on des de l'any 553, es conserven les relíquies d'aquest sant. 

Tant una com l'altra les visitarem oportunament, així com també els museus respectius, tots ells molt interessants, però per no carregar massa repetidament la meva crònica amb imatges d'aquests magnífics temples, que visitarem més endavant, anem ara a voltar una mica per la ciutat de Reims i contemplar alguns dels seus indrets emblemàtics i sobretot ens fixarem en la gran quantitat d'edificis d'estil Art-déco que s'hi poden trobar.

Només baixar de l'autocar ens impressiona el magnífic aspecte de 
l'absis de la catedral, 
 i apliquem el zoom de la càmera per veure amb detall 
l'àngel que corona l'agulla 
Però la catedral i el seu museu els visitarem un altre dia...

Comencem la caminada per la plaça Royale amb l'escultura de Lluís XV.
Passem per la plaça del Forum, i veiem també el Museu-Hôtel Le Vergeur

amb una arquitectura renaixentista, fou la residència de Hugues Kraft els anys 1930, i s'ha conservat tal qual estava aleshores, amb col·leccions de mobles, pintures i objectes artístics.

Arribem fins a la plaça de l'Ajuntament (Hôtel de Ville), ubicat en un espectacular edifici del 1636, 
amb un medalló superior (detall) amb la figura de Lluís XIII.
Passem a continuació per davant del magnífic edifici de l'Art Nouveau del 1898, que fou la seu social dels xampanyers Jacquart fins el 2009.
on podem veure la portalada i els mosaics superiors al·legòrics dels treballs de la vinya i de l'elaboració del xampany, tant assimilats al patrimoni de la casa Jacquart que fins i tot van donar nom a un dels seus crus més emblemàtics, 
"la Cuvée Mosaïque"


I arribem tot seguit fins al mercat del Boulingrin en estil Art-Déco, construït en 1927, fou després abandonat per problemes en la feble estructura de la coberta a 19,85 metres d'alçada. Finalment fou reparat i classificat com a monument històric, i es va tornar a posar en servei al setembre de 2012. Només obre els dimecres, divendres i dissabtes al matí.



Just al costat del mercat, s'obre un gran espai a la ciutat, davant mateix de la Gare Central, Les Promenades, i la Place de la République, on trobem una relíquia de l'època romana, la Porta de Mart, que és la única que s'ha conservat dels quatre arcs monumentals construïts sobre l'any 200, que permetien l'accés a la ciutat de Durocortorum.
Té una longitud de 33 metres i formada per tres arcades amb una rica decoració mitològica, i flanquejada per columnes corinties... (vegeu)





A partir d'aquí ens dediquem a passejar una mica pels carrers de la ciutat tot admirant la quantitat d'edificis d'art-déco, i ens sorprenen també els moderns tramvies de vius colors...




















Arribem fins a la cruïlla d'un passeig ple de restaurants on hi ha una estàtua de la victòria 


Una curiositat interessant pels que hem estat antics alumnes, a Reims va nèixer el 30 d'abril de 1651 sant Joan Baptista de la Salle, fundador dels Germans de les Escoles Cristianes, en aquesta casa que veiem al fons...
Tot seguit ens dirigim a dinar a la Brasserie Flo, que també està ubicada en un bell edifici amb uns interiors modernistes molt interessants (vegeu)...





Després de dinar ens traslladarem per anar a visitar la magnífica Basílica de saint Remi, però això ho explicaré en un altre capítol.

Demà us parlaré del xampany i de les vinyes, per deixar descansar una mica les pedres i l'art gòtic...

* * *

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin