dijous, 4 de maig del 2017

La darrera petita joia romànica... Sant Pere de Navata

En les darreres hores d'un dia especialment profitós pel que fa al descobriment de petites joies romàniques, vam aterrar, tot baixant del cim de la Mare de Déu del Mont, al poble de Navata (Alt Empordà).

Allà el nostre objectiu era localitzar l'església romànica de Sant Pere, la vella, ja que l'actual parròquia del poble també està dedicada a Sant Pere.

Amb la simpàtica ajuda d'uns nens del poble que jugaven al carrer, ens van poder adreçar, acompanyant-nos en bicicleta, fins a trobar el camí exacte, ja que l'església romànica està situada a uns 3 kms. de la vila. 

L'Església vella de Sant Pere de Navata és una església del municipi de Navata (Alt Empordà) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. L'església de Sant Pere, 
l'antiga parròquia del poble, és un edifici romànic dels segles XII-XIII.

Es troba situada al sud-est de la vila, al veïnat de Can Miró. És un temple romànic d'una sola nau amb volta apuntada, absis semicircular i coberta de teula a dues vessants. 

A la part central de la façana hi ha una obertura d'arc de mig punt, i a la part superior, un petit campanar de cadireta d'un sol arc. 


La porta d'accés, a ponent, és allindada, amb un timpà semicircular i cinc arquivoltes d'arc de mig punt decorades i amb motllura guardapols exterior. Les quatre columnes situades a banda i banda de la porta tenen també decoració, les dues immediates a l'entrada són de tipus salomònic i als capitells hi ha relleus amb temes vegetals i animals.

 














La porta d'accés conserva l'antiga ferramenta romànica. I destaca el bonic forrellat amb un cap de drac
Al timpà hi ha esculpit l'"Agnus Dei". El símbol cristià per excel·lència lliga perfectament amb el paisatge que l'envolta, ja que al costat mateix veiem aquest ramat de bens, com els que hi devia haver al segle XII, i que de ben segur van inspirar l'escultor d'aquest timpà, encara força ben conservat.
L'absis té una finestra d'arc de mig punt, i al parament lateral de migdia hi ha també tres finestres amb d'arc de mig punt.


En la imatge de la dreta es veu al fons la silueta de la Mare de Déu del Mont, d'on acabàvem de baixar...


Existent ja l'any 1019, l'antic temple, del segle XII, deixà de ser la seu de la parròquia del poble en construir-se, entre 1636 i 1684, la nova església de Sant Pere dins la població.


* * *

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin