diumenge, 14 de maig del 2017

Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, revisitat...

Aquest matí de dissabte primaveral hem tornat després de molts anys al Monestir de Pedralbes per a fer la visita completa.

Val a dir que ara està molt ben organitzada, i amb el plànol-guia que et donen, i també amb l'audio-guia, per cert, molt aconseguida, ja que és breu i concisa i permet ampliacions "ad libitum", tens més que suficient per anar circulant al teu aire i veien totes les dependències de les tres plantes del claustre i monestir.

En acabar tens la sensació que acabes de descobrir una joia amagada del nostre patrimoni, tant per la bellesa de l'entorn, com per la bellesa del claustre i de les obres d'art que tot l'edifici conté.
 

El monestir de Pedralbes va ser fundat per la reina Elisenda de Montcada l'any 1327, amb el suport del seu espòs, el rei Jaume II, que va voler que l'església es dediqués a santa Maria.

Seguint els corrents espirituals de l'època, el nou monestir va passar a ser habitat des del principi per monges clarisses, la branca femenina de l'ordre de Sant Francesc, que hi han seguit residint fins avui mateix. Per la nova fundació, la reina va escollir el mas de Pedralbes, nom que prové del llatí "petras albas", pedres blanques. L'heretat era dins l'antic terme de Sarrià.

Els monarques en van col·locar la primera pedra a l'absis de l'església, el mes de març de l'any 1326, i només un any més tard, el 3 de maig de 1327, la construcció del monestir ja estava prou avançada per poder-hi allotjar la primera comunitat de monges, que provenien del convent de Sant Antoni de Barcelona. 

L'edifici constitueix un dels millors models del gòtic català, tant pel que fa a l'església com al claustre, el qual amb tres plantes és un dels més espaiosos i harmònics d'aquest estil.
Dins el monestir, i al voltant del claustre, es poden veure un seguit de cel·les de dia, on es retiraven les religioses per al seu recolliment personal.
Destaca principalment la capella de Sant Miquel, encarregada per l'abadessa Francesca ça Portella l'any 1343 al pintor Ferrer Bassa, amb una clara influència d'artistes tan importants com Giotto, el taller dels Lorenzetti o Simone Martini.
La sala capitular, la de l'abadia, el refetor, la cuina, les procures, el dormitori i la infermeria -un dels exemples més ben conservats d'edifici hospitalari del Renaixement- completen la visita.

El monestir de Pedralbes, a més del seu valor com a conjunt arquitectònic, permet, gràcies als objectes i a les obres d'art que presenta, mostrar la vida monàstica dins el recinte al llarg del temps, i ajuda a comprendre la vida de la comunitat i la societat de cada època històrica de la qual ha format part.
Entre les peces cabdals, destaquen, a més de les pintures murals de la capella de Sant Miquel, les de la sala de l'abadia, d'autor anònim del segle XIV; els vitralls de la sala capitular, del 1420; les escultures del sepulcre de la reina Elisenda, i altres sepultures de gran importància heràldica.

Els tresors del monestir

A la sala del dormidor -l'antic dormitori de les religioses, que ha patit diverses transformacions amb el pas del temps -es pot visitar avui en dia l'exposició "Els tresors del monestir".

La mostra presenta una selecció de les millors obres d'art, mobiliari i objectes litúrgics aplegats per la comunitat durant set segles. 
D'aquesta manera, ens permet contemplar al seu lloc d'origen i de manera cronològica unes obres que, a banda del valor artístic, també han estat per a les monges clarisses objectes d'ús quotidià. 
 



* *

També té un especial interès veure el llegat de Sor Eulària Anzizu (1868-1916), que fou una de les religioses del monestir. A l'edat de 20 anys va ingressar al convent on va continuar cultivant activament la seva vena poètica. Així mateix, en qualitat d'historiadora i gran coneixedora del patrimoni monumental, va desenvolupar una intensa tasca d'arxivera del monestir, on es conserven documents i pergamins de gran interès històric, com el llarguíssim testament de la mateixa reina Elisenda de Montcada.

* *

(dos detalls del bonic naixement)

* * *

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin