dissabte, 20 de gener del 2018

Una mica d'història camí de València... (01)

 Aquest any 2017 vam decidir fer el traspàs d'un any a l'altre a València. La proposta era prou engrescadora perquè ens portaria a conèixer una mica millor la ciutat de València i entorns.

Els gairebé 350 kms. de carretera que la separen de Barcelona, requereixen fer algunes parades en l'itinerari, i cap al migdia la vam fer a la ciutat de Peníscola, a la comarca del Baix Maestrat, ciutat plena d'història...
Destaca fortament l'emplaçament del seu castell, dalt de tot del turó que forma la península unida al continent per una estreta franja de terra. Castell altrament i popularment conegut com el Castell del Papa Luna.
(escultura en bronze del papa Luna que hi ha a l'entrada del castell)
 
Una mica d'història: Peníscola, en poder dels àrabs des de 718, va passar per mitjà de pacte a poder del rei Jaume I en 1233. Posteriorment, després de diverses i complicades vicissituds, va passar per permuta en 1294 a l'Orde del Temple, durant el regnat de Jaume II d'Aragó. 

Va ser llavors quan els templers van aixecar ací la seva última fortalesa (1294-1307). Un esforç que va resultar final i definitiu, amb el qual van desaparèixer de la història i van entrar en la llegenda.

En 1411 el Papa Luna, Benet XIII, va transformar el castell en seu pontifícia. La lluita per la seva legitimitat, en el marc del Cisma d'Occident, el va portar a l'aïllament i a la mort entre aquests murs en 1423.

En ambdós casos, l'agresta roca i les imponents muralles van constituir l'últim refugi d'uns homes superats pel seu temps.







Després de dinar en un restaurant local, i quan ja s'intuïen les primeres ombres del capvespre, vam reprendre el camí fins arribar a la ciutat de València i ens vam instal·lar a l'hotel Ayre H. Astoria, on estaríem hostatjats tots aquests dies.

* * 
Alguns de nosaltres, després del sopar, vam voler estirar les cames i sortir a donar un volt, aprofitant el fet que l'hotel era en un indret molt cèntric a prop de l'Ajuntament

Aprofitem també per arribar-nos fins a l'estació del tren, 
un preciós edifici modernista, i veure l'ambient nadalenc que hi ha arreu de la ciutat



(detalls del sostre i mobiliari del vestíbul de l'estació)

* * *
Demà començarem la descoberta d'alguns indrets d'interès de la comarca, i en primer lloc ens acostarem fins a la Vall digna, a la comarca de la Safor, i a prop de Gandia, per visitar el Reial Monestir de Santa Maria de la Valldigna.
Però això ho veurem en la propera crònica





LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin